Schapenkoppen

Waarom Dordtenaren schapenkoppen worden genoemd
De inwoners van bijna alle steden in Nederland hebben wel een scheldnaam. De Dordtenaren heten Schapenkoppen. De oorsprong van die naam is een aardig verhaal.

Tot 1866 bestond er een accijns op het ‘geslacht’, dat wil zeggen dat er belasting werd geheven op de import van vlees en voor de slacht bestemde dieren.

Belasting ontduiken is niet alleen van deze tijd. Ook de twee Dordtenaren die in de Alblasserwaard een schaap hadden gekocht, voelden er weinig voor de stadskas te spekken. Maar goede raad was duur. Hoe konden de belastingambtenaren aan de Riedijkspoort om de tuin worden geleid? Het antwoord stond in de buurt van de Veerdam in Papendrecht: een aangeklede vogelverschrikker. Bijna was het plan gelukt. Het schaap werd met de kleren van de vogelverschrikker aangekleed als een mens, compleet met broek, jas en pet. Bij de Riedijkspoort namen de twee mannen het dier tussen hen in, en hielden het aan de voorpoten vast. In de avondschemering leek het net alsof er drie mannen de poort kwamen binnenwandelen. De middelste was weliswaar wat onvast ter been, maar dat was in die tijd niet ongebruikelijk.

Doorlopen
Natuurlijk hadden de ‘drie’ mannen niets aan te geven bij de poort en ze konden doorlopen. Maar net toen het plan bijna geslaagd leek, liet het schaap een langgerekt, klagelijk bèèèèèè horen. Er zat niets anders op dan de belasting te betalen. Sinds die tijd heten Dordtenaren Schapenkoppen.

Hieronder een impressie van de schapen.

Blijmaker - gemaakt door Studio Blijmakers

De I love Dordrecht schapen

Ook voor de politieke partijen in Dordrecht hebben wij schapen gemaakt

Een verjaardagsschaap

Schapen beplakt met foto’s

Een schaap voor de Dordtenaar van het Jaar Piet de Meer